Dr. Heinrich Grausgruber 
List of Publications (December 2010)

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2010
Firdissa Eticha, Grausgruber H., Berghofer E. , 2010: Multivariate analysis of agronomic and quality traits of hull-less barley (Hordeum vulgare L.). Journal of Plant Breeding and Crop Science 2, 81-95.
Firdissa Eticha, Woldeyesus Sinebo, Grausgruber H., 2010: On-farm diversity and characterization of barley (Hordeum vulgare L.) landraces in the highlands of West Shewa, Ethiopia. Ethnobotany Research and Applications 8, 25-34.

Gollner G., Gabler C., Grausgruber-Gröger S., Friedel J.K., Grausgruber H., Freyer B. , 2010: Körnerleguminosen in Mischkulturen mit Leindotter (Camelina sativa) im Ökologischen Landbau unter pannonischen Standortbedingungen. Journal für Kulturpflanzen 62, 402-408.
Grausgruber H., 2010: Vorzüge "alter Getreidesorten". In: Hamader H., Reisinger J. (Hrsg.), Das neue Getreide-Kochbuch. Raffinierte Rezepte für bewusste Genießer, p. 14. Österr. Agrarverlag, Wien.

Grausgruber H., 2010: Pflanzenzüchtung: Viel diskutiert! Bio Austria Fachzeitschrift für Landwirtschaft und Ökologie 2/10, 28-29.
Grausgruber H., 2010: Züchtungsmethoden für Gemüse im Überblick. Bio Austria Bauerntage, 25-27 Jan, Schloss Puchberg-Wels, Zusammenfassung der Tagungsbeiträge, pp. 105-107.
Renner J., Dürrschmid K., Grausgruber H., 2010: Wie viel Züchtungsarbeit kann ein einzelner Betrieb leisten? Vorstellung des Karottenprojekts am Biohof Adamah. Bio Austria Bauerntage, 25-27 Jan, Schloss Puchberg-Wels, Zusammenfassung der Tagungsbeiträge, pp. 121-123.
Grausgruber H., Preinerstorfer B., Negash Geleta, Leopold L., Firdissa Eticha, Kandler W., Schuhmacher R., Bointner H., Siebenhandl-Ehn S., 2010: Hulled wheats in organic agriculture - Agronomic and nutritional considerations. In: Dzyubenko N.I. (Ed.), 8th Int. Wheat Conf., 1-4 Jun, St. Petersburg, Russia, Abstracts of oral and poster presentations, pp. 41-42. N.I. Vavilov Research Institute of Plant Industry (VIR), St. Petersburg.
Grausgruber H., Sengthaler K., Kronberger E., Glauninger J., 2010: Effect of genotype, environment and crop management on biotic and abiotic stress responses of potato. Proc. 2nd Conf. EUCARPIA Section Organic and Low-Input Agriculture, Breeding for resilience: a strategy for organic and low-input farming systems?, 1-3 Dec, Paris, France, p. 87. INRA, UMR Génétique Végetale Le Moulon.
Bodner G., Schuhwerk D., Grausgruber H., 2010: Screening methods for drought tolerance in cereals. Proc. 2nd Conf. EUCARPIA Section Organic and Low-Input Agriculture, Breeding for resilience: a strategy for organic and low-input farming systems?, 1-3 Dec, Paris, France, p. 87. INRA, UMR Génétique Végetale Le Moulon.
Grausgruber H., Weinzetl I., Zahlner V., Schmidt J., Wurbs P., Siebenhandl-Ehn S., 2010: Studies on the beta-glucan content of hull-less barley. Bericht 60. Tagung der Vereinigung der Pflanzenzüchter und Saatgutkaufleute Österreichs, 24-26 Nov 2009, pp. 147-149. HBLFA Raumberg-Gumpenstein, Irdning.
Bodner G., Grausgruber H., Ebrahimi M.E., Kaul H.P., 2010: Charakterisierung der Wurzeleigenschaften von Khorasan- und Durumweizen mittels kapazitativer Feldmessung und Bildanalyse. Bericht 60. Tagung der Vereinigung der Pflanzenzüchter und Saatgutkaufleute Österreichs, 24-26 Nov 2009, pp. 129-131. HBLFA Raumberg-Gumpenstein, Irdning.
Renner J., Dürrschmid K., Grausgruber H., 2010: Evaluierung frei abblühender Karottensorten unter biologischen Anbaubedingungen. Bericht 60. Tagung der Vereinigung der Pflanzenzüchter und Saatgutkaufleute Österreichs, 24-26 Nov 2009, pp. 187-189. HBLFA Raumberg-Gumpenstein, Irdning.
Salihu S., Grausgruber H., Fetahu S., Rusinovci I., Ivanovska S., Kaul H.P., 2010: Bread wheat (Triticum aestivum L.) improvement for the production conditions of Kosovo. Bericht 60. Tagung der Vereinigung der Pflanzenzüchter und Saatgutkaufleute Österreichs, 24-26 Nov 2009, pp. 193-195. HBLFA Raumberg-Gumpenstein, Irdning.
Kinner M., Siebenhandl-Ehn S., Grausgruber H., Kronawetter G., Pérez Berrocal L., Gollinger T., Wurbs P., Prückler M., Berghofer E., 2010: Naked barley - Opportunities for food with more than taste. Cereal Foods World 55, Supplement, A55.

2009
Schmidt J., Gergely S., Schönlechner R., Grausgruber H., Tömösközi S., Salgo A., Berghofer E., 2009: Comparison of different types of NIR instruments in ability to measure beta-glucan content in naked barley. Cereal Chemistry 86, 398-404.
Firdissa Eticha, Grausgruber H., Berghofer E., 2009: Utilization of barley (Hordeum vulgare L.) landraces in the highlands of West Shewa, Ethiopia. Plant Genetic Resources: Characterization and Utilization 7, 154-162
Firdissa Eticha, Grausgruber H., 2009: Food use and grain quality of Ethiopian barley. In: Zerihun Tadele (Ed.), New approaches to plant breeding of orphan crops in Africa, Proc. Int. Conf., 19-21 Sep 2007, Bern, Switzerland, pp. 57-68.
Grausgruber H., 2009: Organic plant breeding - A general overview. In:
Ostergard H., Lammerts van Bueren E.T., Bouwman-Smits L. (Eds.), Proceedings, Workshop on the Role of Marker Assisted Selection in Breeding Varieties for Organic Agriculture, Feb 25-27, Wageningen, Netherlands, pp. 10-13. BioExploit Project.
Grausgruber H., 2009: Ertragsstabilität alternativer Weizenarten im pannonischen Trockengebiet. In: Hartl W., Schweiger P., Hofer M., Petrasek R., Diethart I. (Eds.), Österreichisches Saatgut-/Sortenprojekt für den Biolandbau 2004-2009, pp. 103-115; Bio Forschung Austria, Wien.
Grausgruber H., Vollmann J., 2009: Aktuelle Projekte in der Züchtungsforschung. Inform - Zeitschrift für Pflanzenzüchtung und Saatgutproduktion 2/09, 9-11.
Grausgruber H., Siebenhandl S., Firdissa Eticha, Kinner M., Leopold L., Negash Geleta, Berghofer E., 2009: Use of genetic resources for the development of functional food: A case study of cereals. In: Meglic V., Bastar M.T. (Eds.), 19th Conf. EUCARPIA Section Genetic Resources, 26-29 May, Ljubljana, Slovenia, Book of Abstracts, p. 90. Agric. Inst. of Slovenia, Ljubljana.
Negash Geleta, Grausgruber H., 2009: Phenotypic diversity of tetraploid Ethiopian wheat landraces. In: Meglic V., Bastar M.T. (Eds.), 19th Conf. EUCARPIA Section Genetic Resources, 26-29 May, Ljubljana, Slovenia, Book of Abstracts, p. 72. Agric. Inst. of Slovenia, Ljubljana.
Negash Geleta, Vollmann J., Firdissa Eticha, Weinzetl I., Grausgruber H., 2009: Variation of yellow pigment concentration in diploid, tetraploid and hexaploid wheat. In: Meglic V., Bastar M.T. (Eds.), 19th Conf. EUCARPIA Section Genetic Resources, 26-29 May, Ljubljana, Slovenia, Book of Abstracts, p. 14. Agric. Inst. of Slovenia, Ljubljana.
Berghofer E., Siebenhandl-Ehn S., Grausgruber H., 2009: Verwertungspotential pigmentierter Getreidearten. 17th Int. IGV Conf., Grains are functional, 11-12 May, Bergholz-Rehbrücke, Germany, p. 4. IGV GmbH, Bergholz-Rehbrücke.
Negash Geleta, Firdissa Eticha, Grausgruber H., 2009:
Preservation of tetraploid wheat landraces in the West Central Highlands of Ethiopia. In: Splechtna B.E. (Ed.), Proceedings of the International Symposium: Preservation of Biocultural Diversity – a Global Issue, 6-8 May 2008, Vienna, pp. 91-98. BOKU-University of Natural Resources and Applied Life Sciences, Vienna.
Kinner M., Huber K., Grausgruber H., Siebenhandl-Ehn S., Berghofer E., 2009: Nacktgerste - vom Korn zum Mehl und dann? GDL-Kongress Lebensmitteltechnologie, 22-24 Oct, Lemgo, Germany, Themenkreis 8.

Kinner M., Siebenhandl-Ehn S., Grausgruber H., Huber K., Nitschko S., Prückler M., Poppenitsch M., Berghofer E., 2009: Naked barley - A rediscovered source for functional food! Cereal Foods World 54, Supplement, AACC Int. Ann. Meeting, 13-16 Sep, Baltimore, Maryland, A22.
Hartl W., Berger S., Birschitzky J., Bistrich H., Bürstmayr H., Diethart I., Flamm C., Fleck A., Friedel J., Fuchs F., Girsch L., Gollner M., Grausgruber H., Hendler M., Hofer M., Hrbek R., Huber K., Jakupay S., Kinastberger A., Lafferty J., Leonhardt C., Löschenberger F., Luftensteiner H., Mechtler K., Oberforster M., Petrasek R., Ratzenböck A., Schulmeister K., Schweiger P., Vollmann J., Weinhappel M., Winkler J., Zechner E., 2009: Österreichisches Projekt Grundlagen zur Züchtung, Vermehrung udn Sorten-/Saatgutprüfung für den Biolandbau: Erbebnisübersicht. In: Mayer J., Alföldi T., Leiber F. et al. (Hrsg.), Werte-Wege-Wirkungen: Biolandbau im Spannungsfeld zwischen Ernährungssicherung, Markt und Klimawandel, Band 1, pp. 259-262. 10. Wissenschaftstagung Ökologischer Landbau, 11-13 Feb, Zürich, Switzerland.

2008
Löschenberger F., Fleck A., Grausgruber H., Hetzendorfer H., Hof G., Lafferty J., Marn M., Neumayer A., Pfaffinger G., Birschitzky J., 2008: Breeding for organic agriculture: the example of winter wheat in Austria. Euphytica 163, 469-480.
Grausgruber H., Miesenberger S., Schoenlechner R., Vollmann J., 2008: Influence of dough improvers on whole-grain bread quality of einkorn wheat. Acta Alimentaria 37, 379-390.
Sölkner J., Grausgruber H., Okeyo A.M., Ruckenbauer P., Wurzinger M., 2008: Breeding objectives and the relative importance of traits in plant and animal breeding: a comparative review. Euphytica 161, 273-282.
Firdissa Eticha, Ruckenbauer P., Grausgruber H., 2008: Characterization of anthocyanin-pigmented wheat genotypes. In: Prohens J., Badenes M.L. (Eds.), Proceedings of the 18th EUCARPIA General Congress, Modern Variety Breeding for Present and Future Needs, 9-12 September, Valencia, pp. 583-587.
Negash Geleta, Firdissa Eticha, Weinzetl I., Leopold L., Grausgruber H., 2008: Sensitivity of diploid and tetraploid wheat species to annual influences on the yellow pigment concentration. In: Prohens J., Badenes M.L. (Eds.), Proceedings of the 18th EUCARPIA General Congress, Modern Variety Breeding for Present and Future Needs, 9-12 September, Valencia, pp. 590-594.
Vollmann J., Pokeprasert A., Grausgruber H., Stift G., Lelley T.,
2008: Inheritance of 1000-seed weight and seed protein content in a soybean cross. In: Prohens J., Badenes M.L. (Eds.), Proceedings of the 18th EUCARPIA General Congress, Modern Variety Breeding for Present and Future Needs, 9-12 September, Valencia, pp. 659-660.

Mondini L., Grausgruber H., Porceddu E., Pagnotta M.A., 2008: Assessment of genetic diversity in European emmer wheat populations. In: Appels R., Eastwood R., Lagudah E., Langridge P., Mackay M., McIntyre L., Sharp P. (Eds.), Proceedings of the 11th International Wheat Genetics Symposium, pp. P033 1-3, Sydney University Press, Sydney, Australia.
Schmidt J., Gergely S., Schönlechner R., Grausgruber H., Tömösközi S., Salgó A., Berghofer E.
2008: Application of near infrared techniques to measure beta-glucan content of cereals. In: International Scientific Conference on Cereals - their products and processing, 27-28 October, Debrecen, Hungary, Book of Proceedings, pp. 56-59.
Siebenhandl-Ehn S., Grausgruber H., Schuhmacher R., Firdissa Eticha, Leopold L., Kinner M., Berghofer E.,
2008: Yellow pigments in wheat species: determination and influence of processing. Annals of Nutrition & Metabolism: New Aspects in Quality and Biofunctionality of Foods 52, 132.

Pokeprasert A., Vollmann J., Stift G., Grausgruber H., Lelley T., 2008: Epistasis, the hidden half of QTL mapping - Examples from soybean seed characters. International Conference Molecular Mapping & Marker Assisted Selection in Plants, February 3-6, Vienna, Book of Abstracts, p. 91. Vienna University, Department of Plant Molecular Biology.
Salihu S., Grausgruber H., Kaul H.-P., 2008: Evaluierung der agronomischen und qualitativen Eigenschaften von Winterweizen (Triticum aestivum L.) im Kosovo. Bericht 58. Tagung 2007 der Vereinigung der Pflanzenzüchter und Saatgutkaufleute Österreichs, 20.-22. November, pp. 113-114. LFZ Raumberg-Gumpenstein, Irdning, Austria.
Hofer M., Löschenberger F., Grausgruber H., Vollmann J., Winkler J., Fuchs F., Oberforster M., Flamm C., Weinhappel M., Kinastberger A., Luftensteiner H., Petrasek R., Schweiger P., Diethart I., Hartl W., 2008:
Produktqualität zur Erhaltung und Verbesserung der Wettbewerbsfähigkeit des österreichischen Biolandbaus. In: Bio Forschung Austria (Hrsg.), Grundlagen zur Züchtung, Vermehrung und Sorten-/Saatgutprüfung für den Biolandbau, Abschlussbericht, pp. 27-29. BMLFUW und Bundesländer (Projekt Nr. 1315).
Grausgruber H., Vollmann J., 2008: Pflanzenzüchtung für die biologische Landwirtschaft. Seminar, Bioforschung für die Praxis, 8. April, Wien, p. 19. Landwirtschaftliche & Forstwirtschaftliche Beratung, BMLFUW (Lebensministerium), Wien, Austria.

2007
Siebenhandl S., Grausgruber H., Pellegrini N., Del Rio D., Fogliano V., Pernice R., Berghofer E., 2007: Phytochemical profile of main antioxidants in different fractions of purple and blue wheat, and black barley. Journal of Agricultural and Food Chemistry 55, 8541-8547.
Buerstmayr H., Krenn N., Stephan U., Grausgruber H., Zechner E., 2007: Agronomic performance and quality of oat (Avena sativa L.) genotypes of worldwide origin produced under Central European growing conditions. Field Crops Research 101, 343-351.
Ruckenbauer P., Grausgruber H., Palme W., Vollmann J., 2007: Plant genetic resources as a base of food for diverse and healthy diets. 18th EUCARPIA Genetic Resources Section Meeting, Plant genetic resources and their exploitation in the plant breeding for food and agriculture, May 23-26, Piest'any, Book of Abstracts, pp. 25-26. SARC-Research Institute of Plant Production Piest'any, Slovakia.
Salihu S., Grausgruber H., Kaul H.-P., 2007: Performance of agronomic and quality traits of winter wheat cultivars and breeding lines in Kosovo. Proceedings of the International Conference Plant Nutrition and its Prospects, 5-6 September, Brno, pp. 107-110. Department of Agrochemistry, Soil Science, Microbiology and Plant Nutrition, Faculty of Agronomy, Mendel University of Agriculture and Forestry, Brno, Czech Republic.
Grausgruber H., Firdissa Eticha, Sailer C., Negash Geleta, Weinzetl I., Schmidt J., Siebenhandl S., 2007: Hulled wheats and naked barley - Prime examples for participatory research. In: Lammerts van Bueren E.T., Goldringer I., Scholten O., Ostergard H. (Eds.), Book of Abstracts, EUCARPIA Symposium Plant Breeding for Organic and Sustainable, Low-input Agriculture: Dealing with Genotype-Environment Interactions, 7-9 November, Wageningen, p. 57. Wageningen University, The Netherlands.
Hartl W., Birschitzky J., Bürstmayr H., Diethart I., Flamm C., Fleck A., Friedel J., Fuchs F., Grausgruber H., Gollner M., Hofer M., Huber K., Kinastberger A., Lafferty J., Löschenberger F., Luftensteiner H., Mechtler K., Oberforster M., Petrasek R., Schulmeister K., Schweiger P., Vollmann J., Weinhappel M., Winkler J., Zechner E., 2007: Basic principles for breeding, multiplication and variety testing for organic agriculture - outlines and first results of an interdisciplinary Austrian research project. In: Lammerts van Bueren E.T., Goldringer I., Scholten O., Ostergard H. (Eds.), Book of Abstracts, EUCARPIA Symposium Plant Breeding for Organic and Sustainable, Low-input Agriculture: Dealing with Genotype-Environment Interactions, 7-9 November, Wageningen, p. 23. Wageningen University, The Netherlands.
Huber K., Buerstmayr, Grausgruber H., 2007: Evaluation of winter wheat germplasm for resistance to common bunt and dwarf bunt. In: Lammerts van Bueren E.T., Goldringer I., Scholten O., Ostergard H. (Eds.), Book of Abstracts, EUCARPIA Symposium Plant Breeding for Organic and Sustainable, Low-input Agriculture: Dealing with Genotype-Environment Interactions, 7-9 November, Wageningen, p. 31. Wageningen University, The Netherlands.
Leopold L.F., Grausgruber H., Socaciu C., Siebenhandl S., Schuhmacher R., 2007: Carotenoid determination from wheat by HPLC.  6th International Symposium Prospects for the 3rd Millenium Agriculture, October 4-6, Cluj, Romania, Book of abstracts, p. 618. University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine Cluj-Napoca, Romania.

Firdissa Eticha, Grausgruber H., 2007: Natural and socio-cultural factors that influenced in-situ maintenance of barley (Hordeum vulgare L.) landraces in the central highlands of Ethiopia. In: Kuhlemeier C., Zerihun Tadele (Eds.), Approaches to Plant Breeding of Orphan Crops in Africa, September 19-21, Bern, Switzerland, Book of abstracts, p. 57. Institute of Plant Sciences, University of Bern, Switzerland.


2006
Khlestkina E., Röder M.S., Grausgruber H., Börner A.
, 2006: A DNA fingerprinting-based taxonomic allocation of Kamut wheat. Plant Genetic Resources 4, 172-180.
Salihu S., Grausgruber H., Ruckenbauer P., 2006: Agronomic and quality performance of international winter wheat genotypes grown in Kosovo. Cereal Research Communications 34, 957-964.
Grausgruber H., Siebenhandl S., Firdissa Eticha, Berghofer E., 2006: Carotenoids and anthocyanins in wheat (Triticum sp.). Gesellschaft für Pflanzenzüchtung e.V., 8. GPZ-Vortragstagung, Pflanzenzüchtung für bessere Lebens- und Futtermittel, 14.-16. März, Freising-Weihenstephan. Vorträge für Pflanzenzüchtung 69, 117-125.
Johansson E., Grausgruber H., Swanston S., 2006: Processing quality. In: Donner D., Osman A. (Eds.), Handbook Cereal variety testing for organic and low input agriculture, Q1-Q23. COST860-SUSVAR, Riso National Laboratory, Denmark.
Siebenhandl S., Grausgruber H., Eticha F., Pundy T., Gast C., Pellegrini N., Fogliano V., Berghofer E., 2006: Composition and antioxidant capacity of purple, blue and black pigmented wheat and barley varieties. COST 926/927 Conference, Molecular and physiological effects of bioactive food compounds, Vienna, October 11-14, 214.
Siebenhandl S., Grausgruber H., Zweytick G., Firdissa Eticha, Pundy T., Gast C., Berghofer E., 2006: Yellow pigments in wheat species: Determination and influence of processing. In: AACC International & Master Brewers Association of the Americas, World Grains Summit: Foods and Beverages, Sept. 17-20, San Francisco, CA, USA, Program Book, 91-92.
Grausgruber H., Siebenhandl S., Firdissa Eticha, Berghofer E., 2006: Farbenspiel der Natur - Purpurgetreide. Der fortschrittliche Landwirt 9/2006, 56-57.
Grausgruber H., 2006: Kuriositäten als Spezialitäten - Kamut und Lichtkornroggen. Der fortschrittliche Landwirt 5/2006, 46-47.
Grausgruber H., 2006: Waldstaudenroggen - Der falsche "Urroggen". Der fortschrittliche Landwirt 5/2006, 47.
Grausgruber H., 2006: Nacktgerste und Nackthafer - natürliche Cholesterin-Senker. Der fortschrittliche Landwirt 3/2006, 14-15.
Grausgruber H., 2006: Ein Herz für alte Kulturen. Wissen - Meinung. Bio Austria 4/06, 21-22.

2005
Grausgruber H., Oberforster M., Ghambashidze G., Ruckenbauer P.,
2005: Yield and agronomic traits of Khorasan wheat (Triticum turanicum Jakubz.). Field Crops Research 91, 319-327.
Vollmann J., Grausgruber H., Stift G., Dryzhyruk V., Lelley T., 2005: Genetic diversity in camelina germplasm as revealed by seed quality characteristics and RAPD polymorphism. Plant Breeding 124, 446-453.
Grausgruber H., Arndorfer M., 2005: Einkorn und Emmer vor Renaissance. Der fortschrittliche Landwirt 24/2005, 14-15.
Grausgruber H., Sailer C., Ruckenbauer P., 2005: Khorasan wheat, Kamut and 'Pharaonenkorn': Origin, characteristics and potential. Vereinigung der Pflanzenzüchter und Saatgutkaufleute Österreichs, 55. Arbeitstagung, Stand der Pflanzenzüchtung in den neuen EU-Beitrittsländern aus Mittel- und Osteuropa - Zukünftige Strategien, 23.-25. November 2004, Raumberg-Gumpenstein, pp. 75-80. Höhere Bundeslehr- und Forschungsanstalt für Landwirtschaft, Irdning.
Grausgruber H., Siebenhandl S., Schönlechner R., Ruckenbauer P., Berghofer E., 2005: Wenig genutzte Getreidearten - Wertvolle Quellen sekundärer Pflanzenstoffe mit gesundheitsfördernder Wirkung. Mitteilungen der Gesellschaft für Pflanzenbauwissenschaften 17, 146-147.
Grausgruber H., Siebenhandl S., Weinzetl I., Ruckenbauer P., Berghofer E., 2005: Einfluss von Genotyp und Umwelt auf den Gehalt sekundärer Pflanzenstoffe bei Sommergerste. Mitteilungen der Gesellschaft für Pflanzenbauwissenschaften 17, 349-350.
Grausgruber H., Schönlechner R., Scheiblauer J., Siebenhandl S., Ruckenbauer P., Berghofer E., 2005: Potential von wenig genutzten Getreidearten für ernährungsphysiologisch wertvolle Lebensmittel. Deutsche Gesellschaft für Qualitätsforschung (Pflanzliche Nahrungsmittel) e.V., 40. Vortragstagung, Pflanzliche Lebensmittel - die Basis der Ernährung zwischen Qualität und Verbraucherakzeptanz, 14.-15. März, Karlsruhe, pp. 45-47. DGQ Geschäftsstelle, Institut für Pflanzenanalytik, Bundesanstalt für Züchtungsforschung, Quedlinburg, Deutschland.
Siebenhandl S., Grausgruber H., Berghofer E., 2005: Composition and antioxidant capacity of under-utilised grains. AACC International Annual Meeting, 11-14 September, Orlando, Florida, Meeting Abstract O-43.
Berghofer E., Schoenlechner R., Grausgruber H., 2005: New raw materials and technologies for healthy cereal foods. 50 Years ICC-Jubilee Conference 1955-2005, Cereals - The Future Challenge, 3-6 July, Vienna, Book of Abstracts, p. 43. International Association for Cereal Science and Technology, Vienna, Austria.
Schoenlechner R., Lins T., Grausgruber H., Berghofer E., 2005: Production of biscuits from wheat/barley flour blends. 50 Years ICC-Jubilee Conference 1955-2005, Cereals - The Future Challenge, 3-6 July, Vienna, Book of Abstracts, p. 156. International Association for Cereal Science and Technology, Vienna, Austria.

2004
Lelley T., Eder C., Grausgruber H.,
2004:  Influence of 1BL.1RS wheat-rye chromosome translocation on genotype by environment interaction. Journal of Cereal Science 39, 313-320.
Lemmens M., Buerstmayr H., Krska R., Schuhmacher R., Grausgruber H., Ruckenbauer P., 2004: The effect of inoculation treatment and long-term application of moisture on Fusarium head blight symptoms and deoxynivalenol contamination in wheat grains. European Journal of Plant Pathology 110, 299-308.
Grausgruber H., Sailer C., Ghambashidze G., Bolyos L., Ruckenbauer P., 2004: Genetic variation in agronomic and qualitative traits of ancient wheats. In: Vollmann J., Grausgruber H., Ruckenbauer P. (Eds.), Genetic variation for plant breeding, Proceedings of the 17th EUCARPIA General Congress, September 8-11, Tulln, Austria, pp. 19-22. BOKU Vienna, Austria. [ pdf ]
Grausgruber H., Scheiblauer J., Schönlechner R., Ruckenbauer P., Berghofer E., 2004: Variability in chemical composition and biologically active constituents of cereals.
In: Vollmann J., Grausgruber H., Ruckenbauer P. (Eds.), Genetic variation for plant breeding, Proceedings of the 17th EUCARPIA General Congress, September 8-11, Tulln, Austria, pp. 23-26. BOKU Vienna, Austria.
Grausgruber H., Schoenlechner R., Zahlner V., Berghofer E., Ruckenbauer P., 2004: Beta-glucan content of old and modern spring barleys. In: Spunar J., Janikova J. (Eds.), Barley Genetics IX, Proceedings of the 9th International Barley Genetics Symposium, Part II, June 20-26, Brno, Czech Republic, pp. 442-448. Agricultural Research Institute Kromeriz, Ltd., Czech Republic.
Salihu S., Grausgruber H., Lafferty J., Fetahu S., Ruckenbauer P., 2004: Pre-breeding work in winter wheat (Triticum aestivum L.) for adaptation to Kosovan growing conditions.
In: Vollmann J., Grausgruber H., Ruckenbauer P. (Eds.), Genetic variation for plant breeding, Proceedings of the 17th EUCARPIA General Congress, September 8-11, Tulln, Austria, pp. 375-378. BOKU Vienna, Austria.
Schoenlechner R., Grausgruber H., Berghofer E., Ng P.K.W., 2004: Noodles produced from flour blends of wheat and various barley species. Abstract 208, AACC/TIA Joint Meeting, September 19-22, San Diego, CA. American Association of Cereal Chemists, St. Paul, MN, USA.

2003
Grausgruber H., Hatzenbichler E., Ruckenbauer P., 2003: Analysis of repeated stickiness measures of wheat dough using a texture analyzer. Journal of Texture Studies 34, 69-82.
Novak J., Grausgruber H., Pank F., Langbehn J., Blüthner W.-D., Vender C., van Niekerk L., Junghanns W., Franz Ch., 2003: Stability of hybrid combinations of marjoram (Origanum majorana L.). Flavour and Fragrance Journal 18, 401-406.
Vollmann J., Grausgruber H., Wagentristl H., Wohleser H., Michele P., 2003: Trypsin inhibitor activity of soybean as affected by genotype and fertilisation. Journal of the Science of Food and Agriculture 83, 1581-1586.
Grausgruber H., Bointner H., Tumpold R., Ruckenbauer P., 2003: Genetic improvement in grain yield, yield components and agronomic traits of spring barley (Hordeum vulgare L.). In: Knüpffer H., Ochsmann J. (Eds.), Rudolf Mansfeld and Plant Genetic Resources, Proceedings of a symposium dedicated to the 100th birthday of Rudolf Mansfeld, Gatersleben, Germany, 8-9 October 2001. Schrifen zu Genetischen Ressourcen 22, 268-273.
Lemmens M.,  Krska R., Buerstmayr H., Josephs R., Schuhmacher R., Grausgruber H., Ruckenbauer P., 2003: Fusarium head blight reactions and accumulation of deoxynivalenol, moniliformin and zearalenone in wheat grains. Cereal Research Communications 31, 407-414.
Edelbauer A., Grausgruber H., 2003: Selengehalt in österreichischen Durumproben (Selenium content in Austrian-grown spring durum wheats). Ernährung/Nutrition 27, 253-257.
Surböck A., Grausgruber H., Freyer B., 2003: Zuchtziele, Züchtungskriterien und Bewertung von Zuchtmethoden. In: ARGE Bio-Landbau (Ed.), Saatgut für den Biologischen Landbau, pp. 7-147.
Axmann P., Grausgruber H., 2003: Europäische Aktivitäten für den ökologischen Landbau im Bereich Züchtung. In: ARGE Bio-Landbau (Ed.), Saatgut für den Biologischen Landbau, pp. 188-220.
Grausgruber H., Arndorfer M., 2003: Der Anbau von Einkorn und Emmer in Österreich. Arche Noah Magazin 3/2003, 6-7.

2002
Grausgruber H., Bointner H., Tumpold R., Ruckenbauer P., 2002: Genetic improvement of agronomic and qualitative traits of spring barley. Plant Breeding 121, 411-416.
Grausgruber H., Schöggl G., Ruckenbauer P., 2002: Investigations on the validity of the micro-extensigraph method to measure rheological properties of wheat doughs. European Food Res. Technol. 214, 79-82.

Grausgruber H., Arndorfer M., 2002: Current situation of einkorn (Triticum monococcum subsp. monococcum) and emmer (Triticum turgidum subsp. dicoccum) cultivation in Austria. EUCARPIA Cereal Section Meeting "From Biodiversity to Genomics: Breeding Strategies for Small Grain Cereals in the Third Millennium", 21-25 November, Salsomaggiore, Italy, Abstracts, p. 25.
Edelbauer A., Hein W., Grausgruber H., 2002: Selen in Dinkel. Tagungsband Jahrestagung 2002, 27.-29. Mai, Klosterneuburg, pp. 183-184. Arbeitsgemeinschaft landwirtschaftlicher Versuchsanstalten, BAL Gumpenstein.
Grausgruber H., Tumpold R., Lassnig P., Ruckenbauer P., 2002: Agronomische und qualitative Merkmale von Emmer (Triticum turgidum subsp. dicoccum). 37. Vortragstagung, Qualität und Pflanzenzüchtung, 4.-5. März, Hannover, 41-50. Deutsche Gesellschaft für Qualitätsforschung (Pflanzliche Nahrungsmittel) e.V., Technische Universität München, Freising-Weihenstephan.
Grausgruber H., Tumpold R., Lassnig P., Ruckenbauer P., 2002: Agronomische und qualitative Merkmale von Emmer (Triticum turgidum subsp. dicoccum). 37. Vortragstagung Deutsche Gesellschaft für Qualitätsforschung (Pflanzliche Nahrungsmittel), 4.-5. März 2002, Universität Hannover, Vortrag Abstract, p. 12.
Grausgruber H., Tumpold R., Lassnig P., Ruckenbauer P., 2002: Pre-breeding work on emmer wheat (Triticum turgidum subsp. dicoccum) - Agronomic and technological aspects. EU/ICC Cereal Conference 2002, "Implementation of the European Research Area", March 6-8, Vienna, Book of Abstracts, p.96.
Grausgruber H., 2002: Breeding of wheat (Triticum aestivum L.) for bread-making quality in Austria. Scientific Articles of the Poltawa Agrarian Academy, Agricultural Sciences 1 (20), 91-93.

2001
Grausgruber H., Schöggl G., Ruckenbauer P., 2001: Investigations on the validity of the micro-extensigraph method to measure rheological properties of wheat doughs. European Food Res. Technol. (Z. Lebensm. Unters. Forsch. A). Published online 28 August, DOI 10.1007/s002170100399.
Grausgruber H., Kreuzmayr A.E., Ruckenbauer P., 2001: Evaluation of the breadmaking quality of Austrian-grown wheats using an automatic home-bakery. Cereal Res. Commun. 29, 421-428.
Salihi S., Grausgruber H., Tumpold R., Ruckenbauer P., 2001: Evaluation of winter wheat genotypes for adaptation in Kosovo. Annual Wheat Newsl. 47, 30.
Vollmann J., Wagentristl H., Grausgruber H., Ruckenbauer P., 2001: Karakteristike Camelina Sativa kao industrijske uljarice (Charakteristics of Camelina sativa as an industrial oilseed crop, in Serbian), Agroznane (University of Banja Luka, R.S., Bosnia and Herzegovina) 2:168-175.  

2000
Grausgruber H., Oberforster M., Werteker M., Ruckenbauer P., Vollmann J., 2000: Stability of quality traits in Austrian-grown winter wheats. Field Crops Res. 66, 257-267.
Lelley T., Stachel M., Grausgruber H., Vollmann J., 2000: Analysis of relationships between Aegilops tauschii and the D genome of wheat using microsatellites. Genome 43, 661-668.
Stachel M., Lelley T., Grausgruber H., Vollmann J., 2000: Application of microsatellites in wheat (Triticum aestivum L.) for studying genetic differentiation caused by selection for adaptation and use. Theor. Appl. Genet. 100, 242-248.
Vollmann J., Winkler J., Fritz C.N., Grausgruber H., Ruckenbauer P., 2000: Spatial field variations in soybean (Glycine max [L.] Merr.) performance trials affect agronomic characters and seed composition. Eur. J. Agron. 12, 13-22.
Grausgruber H., Kreuzmayr A.E., Ruckenbauer P., 2000: Selektion auf Backqualität bei Weizen. Bericht 50. Arbeitstagung Vereinigung österreichischer Pflanzenzüchter, 23.-25. Nov. 1999, pp. 69-72. BAL Gumpenstein.
Lelley T., Stachel M., Grausgruber H., Vollmann J., 2000: Neues über den Ursprung des Brotweizens. Bericht 50. Arbeitstagung Vereinigung österreichischer Pflanzenzüchter, 23.-25. Nov. 1999, pp. 45-48. BAL Gumpenstein.
Grausgruber H., Kreuzmayr A.E., Ruckenbauer P., 2000: Selection for bread-making quality using microscale tests. Ann. Wheat Newsl. 46, 27.
Grausgruber H., Schausberger H., Meixner C., 2000: 100 Jahre Wiederentdeckung der Vererbungsgesetze. Blick ins Land, 35 Jg., Nr. 9 (September 2000), 34.  

1999
Grausgruber H., Lemmens M., Bürstmayr H., Ruckenbauer P., 1999: Resistance of 'Chinese Spring' substitution lines carrying chromosomes from 'Cheyenne', 'Hope' and 'Lutescens 62' wheats to head blight caused by Fusarium culmorum. Hereditas 130, 57-63.
Ruckenbauer P., Bürstmayr H., Grausgruber H., Lemmens M., 1999: Breeding research on resistance to Fusarium head blight in wheat. In: Scarascia Mugnozza G.T., Porceddu E., Pagnotta M.A. (eds.), Genetics and Breeding for Crop Quality and Resistance, pp. 51-59. Kluwer Academic Publishers, Dordrecht, the Netherlands.
Ruckenbauer P., Grausgruber H., Vollmann J., 1999: IENICA report from the state of Austria. Interactive European Network for Industrial Crops and their Applications, funded under the FAIR Programme by DG XII of the European Commission.

1998
Grausgruber H., Lemmens M., Bürstmayr H., Ruckenbauer P., 1998: Chromosomal location of Fusarium head blight resistance and in vitro toxin tolerance in wheat using the Hobbit ‘sib‘ (Triticum macha) chromosome substitution lines. J. Genet. Breed. 52:173-180.
Grausgruber H., Lemmens M., Bürstmayr H., Ruckenbauer, 1998: Chromosomal location of resistance to Fusarium head blight in wheat. XV Eucarpia 1998 General Congress ‘Genetics and Breeding for Crop Quality and Resistance’, Abstract Book, p. 8.
Grausgruber H., Oberforster M., Vollmann J., Ruckenbauer P., 1998: Stability of bread making quality in Austrian grown wheats. XV Eucarpia 1998 General Congress ‘Genetics and Breeding for Crop Quality and Resistance’, Abstract Book, p. 69.
Ruckenbauer P., Bürstmayr H., Grausgruber H., Lemmens M., 1998: Breeding research on resistance to Fusarium head blight in wheat. XV Eucarpia 1998 General Congress ‘Genetics and Breeding for Crop Quality and Resistance’, Abstract Book, p. 5.
Vollmann J., Feiertag L., Kuyt S.J., Winkler J., Fritz C.N., Grausgruber H., Ruckenbauer P.,1998: Spatial Variations Affect Agronomic and Seed Quality Characters in Soybean Trials. 1998 ASA, CSSA, SSSA Annual Meeting, Abstracts, p. 77.

1997
Grausgruber H., Lemmens M., Bürstmayr H., Ruckenbauer P., 1997: Genetic analysis of Fusarium head blight resistance and toxin tolerance in wheat using inter-varietal chromosome substitution lines. Cereal Res. Comm. 25:743-744.
Buerstmayr H., Lemmens M., Grausgruber H., Ruckenbauer P., 1997: Breeding for scab resistance in wheat: Inheritance of resistance and possibilities for in vitroselection. In: H.J. Dubin, L. Gilchrist, J. Reeves, A. McNab (eds.), Fusarium Head Scab: Global Status and Future Prospects, pp. 52-58. CIMMYT, Mexico, D.F.
Buerstmayr H., Lemmens M., Grausgruber H., Krska R., Schuhmacher R., Doldi-Heher M.L., Neuhold G., Semenova O., Fidesser M., Ruckenbauer P., 1997: Research activities on Fusarium head blight (scab) of wheat. Ann. Wheat Newsl. 43:52-53.
Gröger S., Oberforster M., Werteker M., Grausgruber H., Lelley T., 1997: HMW glutenin subunit composition and bread making quality of Austrian grown wheats. Cereal Res. Comm. 25:955-962.
Gröger S., Oberforster M., Werteker M., Grausgruber H., Lelley T., 1997: Use of HMW glutenin subunits as markers for bread making quality in wheat. In: H. Buerstmayr, P. Ruckenbauer (eds.), Application of Marker Aided Selection in Cereal Breeding Programs, Book of abstracts, Eucarpia Section Cereals Meeting, pp. 50-51. IFA Tulln, Austria.
Lemmens M., Josephs R., Schuhmacher R., Grausgruber H., Buerstmayr H., Ruckenbauer P., Neuhold G., Fidesser M., Krska R., 1997: Head blight (Fusarium spp.) on wheat: investigations on the relationship between disease symptoms and mycotoxin content. Cereal Res. Comm. 25:459-465.
Lemmens M., Josephs R., Schuhmacher R., Grausgruber H., Bürstmayr H., Ruckenbauer P., Neuhold G., Fidesser M., Krska R., 1997: Korrelation zwischen Feld- und Laborparametern bei der Ährenfusarioseresistenzzüchtung von Weizen in Hinblick auf die Minimierung des Toxingehaltes. ALVA-Tagung ”Zeitgemäße Landbewirtschaftung”, Kurzfassungen der Vorträge, pp. 121-122.

1996
Grausgruber H., Buerstmayr H., Lemmens M., Moule F., Fidesser M., Ruckenbauer P., 1996: Research activities on Fusarium head blight (scab) of wheat. Ann. Wheat Newsl. 42:51-52.
Grausgruber H., Ruckenbauer P., 1996: Zur Problematik der Übertragung von Herbizidresistenzgenen transgener Rapssorten auf Unkräuter und Wildarten - Eine Literaturrecherche. I. Agrarökonomische und -ökologische Aspekte. BMWA, Sektion Technik und Innovation, Abt. IX/A/7.
Buerstmayr H.,  Lemmens M., Grausgruber H., Ruckenbauer P., 1996: Scab resistance of international wheat germplasm. Cereal Res. Comm. 24:195-202.
Buerstmayr H., Lemmens M., Grausgruber H., Ruckenbauer P., 1996: Scab resistance of international winter wheat germplasm to Fusarium head blight (scab). 5th International Wheat Conference, Abstracts, pp. 118-119. Transitional Zone Agric. Res. Inst., Eskisehir, Turkey.
Buerstmayr H., Lemmens M., Patschka G., Grausgruber H., Ruckenbauer P., 1996: Head blight (Fusarium spp.) resistance of wheat cultivars registered in Austria. Bodenkultur 47:183-190.

1995
Grausgruber H., Lemmens M., Bürstmayr H., Ruckenbauer P., 1995: Evaluation of  inoculation methods for testing Fusarium head blight resistance of winter wheat on single plant basis. Bodenkultur 46: 39-49.
Grausgruber H., Bürstmayr H., Lemmens M., Ruckenbauer P., 1995: Studies on the inheritance of Fusarium head blight resistance in wheat. Int. Sem. ‘Fusarium Mycotoxins Taxonomy and Pathogenicity’, Book of abstracts, pp. 137-138. CNR Bari, Italy.
Buerstmayr H., Lemmens M., Grausgruber H., Moule F., Fidesser M., Ruckenbauer P., 1995: Fusarium head blight on wheat. Ann. Wheat Newsl. 41: 55-57.
Buerstmayr H., Lemmens M., Grausgruber H., Wimmer E., Ruckenbauer P., 1995: Evaluation of inoculation methods with Fusarium spp. for head blight resistance improvement in wheat. Int. Sem. ‘Fusarium Mycotoxins Taxonomy and Pathogenicity’, Book of abstracts, pp. 127-128. CNR Bari, Italy.
Bürstmayr H., Grausgruber H., 1995: Genetic analysis of Fusarium head blight (FHB) resistance in wheat. In: A. Börner, A.J. Worland (eds.), Proc. 9th European Wheat Aneuploid Co-operative Conf., pp. 18-20. IPK Gatersleben, Germany.
Lemmens M., Bürstmayr H., Wimmer E., Grausgruber H., Ruckenbauer P., 1995: Ährenfusariose bei Weizen: Vergleich mehrerer künstlicher Inokulationstechniken. Ber. 46. Züchtertagung Ver. österr. Pflanzenzüchter, pp. 235-237. BAL Gumpenstein.
Ruckenbauer P.,  Lemmens M., Bürstmayr H., Grausgruber H., Patschka G., Wimmer E.,1995: Untersuchungen über das Resistenzverhalten österreichischen Weizenzuchtmaterials gegenüber Ährenfusariosen und Aufbau eines Inokulationsdienstes für die Getreidezüchtung in Österreich, Teil 2. Endbericht Forschungsprojekt L850/94, BMLF, Wien.

1994
Grausgruber H., Bürstmayr H., Lemmens M., Ruckenbauer P., 1994: Investigations on head blight (Fusarium spp.) of wheat. Ann. Wheat Newsl. 40: 64.
Ruckenbauer P., Bürstmayr H., Grausgruber H., Lemmens M., 1994: Ährenfusariose-Resistenz bei Weizen. Forschungsarbeiten in Österreich 1989-1993. Vortr. Pflanzenzüchtg. 28: 94-96.
Ruckenbauer P., Lemmens M., Bürstmayr H., Grausgruber H., 1994: Aspekte der Resistenzzüchtung gegenüber Ährenfusariose. Inform – Z. Pflanzenzüchtg. Saatgutprod. 2/94: 10-12.
Ruckenbauer P.,  Lemmens M., Bürstmayr H., Grausgruber H., Zwatz E., Prosenbauer M., Lehner E., 1994: Untersuchungen über das Resistenzverhalten österreichischen Weizenzuchtmaterials gegenüber Ährenfusariosen und Aufbau eines Inokulationsdienstes für die Getreidezüchtung in Österreich. Endbericht Forschungsprojekt L687/91, BMLF, Wien.